søndag 27. april 2008

Vakker håndskrift...

Collagene er lånt med tillatelse fra: http://annashuspalandet.blogspot.com/

Jeg husker fra jeg begynte å lære meg å skrive at jeg alltid elsket mine besteforeldres håndskrift. Syntes den var så vakker og sirlig, selv om jeg av og til hadde litt problemer med å skjønne hva de skrev.
Jeg gledet meg veldig til å lære meg løkkeskrift. Og da vi fikk egne fyllepenner med navnene våre inngravert, var lykken nådd.

Jeg elsket å tegne og skrive. Jeg skrev dagbøker, minnebøker og loggførte alt som hadde med min egen og andres hester... Jeg laget skilt og plakater, og jeg fikk S i tegning fordi jeg hadde så fin hånd, som læreren min sa.
Jeg var stolt av skriften min.

Så var det noe som skjedde. Bokstavene ble tykkere, rundere og mer sammensatt. Jeg hadde dårligere tid til å skrive pent. Vi skulle ikke skrive med fyllepenn lenger. Den sølte blekk og ødela stilene. Da jeg kom over på gymnaset, var det INGEN som hadde fyllepenner lenger, men ALLE hadde penner i de mest signalsterke fargene. (Hallo, dette var jo det glade 80-tallet, da ALT skulle være signalgult,-rosa eller -grønt.)

Fyllepennene tørket inn, og ingen hadde hverken spisser eller blekk til å fylle de opp med.

Men jeg fortsatte å like og verdsette vakker håndskrift.

Så, da jeg for en del år siden begynte å lage kort, merket jeg at jeg syntes det var gøy å tegne bokstavene, i stedet for bare å skrive noe ned.


Og nå endelig, har jeg hoppet i det, og kjøpt meg fyllepenn igjen. Jeg vil lære meg kalligrafi.


Ordet kalligrafi betyr "vakker håndskrift" og referer til mange andre alfabeter enn vår egen ABC. For tusenvis av år siden skrev egypterne med bilder kalt hieroglyfer. Den kinesiske skrift er basert på over 40.ooo "bilder". Hebraisk og arabisk har utviklet seg over århundrene, og alle alfabet har sin egen historie, også vår egen, som stammer fra det romerske riket.

Når jeg nå besøker bokhandelen, som for bare noen få år siden hadde ristet på hodet når jeg spurte etter fyllepenner, kommer de med den ene pennen etter den andre. Blekk i alle regnbuens farger, og masse bøker...


Men for å lære meg ordentlig, må jeg begynne helt fra scratch. Så det ble en bok for barn, men den kunne like gjerne ha vært en bok for nybegynnere.


Og så har jeg meldt meg på kurs. Og det gleder jeg meg til! Så imens sitter jeg og lager fjelltopper og daler, slanger og ornamenter for å kunne begynne med det første alfabetet, nemlig italic, som ble brukt for 500 år siden, under renessansen, i Italia.Alfabetet på bildet er det gotiske, som kanskje er det mest kjente og vakreste innen kalligrafi.

Dette franske dokumentet er det jeg liker absolutt aller best. Etter å ha vært på utkikk etter det en stund, fant jeg det i en billedannonse fra Villa Rosa i Sandnes i en eldre utgave av Vakre Hjem. Jeg ringte butikken og spurte om de hadde flere, og den hyggelige damen sa at jada, det hadde de, og de skulle sende meg det samme dag, om jeg ville ha det. Snakker om service, altså!!Så allerede etter 2 dager kunne jeg hente det hjem...

7 kommentarer:

Hulda sa...

Hei! Takk for veldig koselig hilsen inne hos meg. Liker bloggen din kjempegodt! :) Syns det er interessant at du er hundemassør og jobber med atferd hos hunder. Jeg har selv hund, en bichon frisè. Hun har en tendens til å glefse, og bli litt sint hvis det er noe hun er redd for. Kanskje jeg kan få litt hjelp fra deg?
Helt greit at du tok gif-bildet, har funnet det et sted jeg også. :)

Fuglen på den rosa tagsen var der da jeg kjøpte den, men jeg har også sett slike stempel. Jeg kjøpte en eske med masse slike tags, i ulike størrelser, og også med andre motiv, på Papirloftet. Du finner link til butikken under shoppinglinkene mine.

Legger deg til blant linkene mine, vil gjerne komme innom igjen!

Helene sa...

Kaligafikurs ....Mmmm det hadde vært noe for meg:0)Syns det er så nydelig med slik flott skrift.
Ser du har en bok som du øver deg i. Har du kjøpt den i bokhandel, eller er det noe du har kommet over på nettet?

Helene sa...

Mente selvfølgelig kalligrafi..:0)

Helene sa...

Takk for at du tok deg bryet å svare på mitt spørsmål. Skal prøve å få tak i boken, for dette har jeg lyst til å lære.
Skal også ta en telefon til Villa Rosa for det dokumentet du viste bildet av har jeg vært på jakt etter lenge. Håper de har flere igjen. Ønske, ønske...:0)

LISBETH---<-@ sa...

Heisan! jeg og, elsker flott håndskrift. Vi lærte en eldre form skjønnskrift på skolen, den het ikke løkkeskrift fikk vi streng beskjed av frøken;o) Kulepenner var strengt forbudt ,den løper for fort på papiret og skriften blir ødelagt, hun hadde helt rett. Mange strever nok med å fortå min håndskrift ikke fordi den er stygg men bokstavene er ukjent, 2 buer på liten n og 3 på m !!! Store bokstaver mener mange er helt umulig, men meg og min venninne er skjønt enig vi har jobbet opp skriften til et brukbart nivå,er stolt av den;o) fyllepenn var ikke helt lett å få fatt i, men klarte det tilslutt juhhu. Men tusen takk for så hyggelig kommentar hos meg,superglad for det. Kommer innom igjen.Ha en flott uke.
Klem

Helene sa...

Hei igjen
Har nå snakket med Villa Rosa og de hadde igjen flere dokumenter, så nå befinner det seg på vei til meg. Gjett om jeg gleder meg...
Har vært på jakt etter dette lenge, så dette var helt topp. Tusen takk for tipset:0)

Thalias- sjelerom og Atelier-Thalia sa...

Hei igjen, håper du har hatt en flott 1. mai:) Innteresant og vakkert innlegg. Kalligrafi har jeg drevet litt med... noen år siden! Hadde det også på Tegning form og farge. Utrolig moro, har brukt veldig mye av skriftene i bildene min oppigjennom. Særlig Gotisk... samler forresten på Gotiske skrifter. Sett igang, må jo være helt topp for deg som likte fyllepennen i sin tid. I min tid på folkeskolen så fikk vi aldri bruke noe annet. Synes det er synd at vakker skrift er lite verdsatt i dagens skole:)
Ha en fin kveld fortsatt!
Masse hilsen Thalia!